A blog Firefox és Chrome böngészőre van optimalizálva. Internet Explorerben egyes modulok, pl. az utolsó hozzászólás nem jelenik meg.

2012. január 30., hétfő

A testápolásról: samponok

A VitaminTippek blog új bejegyzései már a Facebookon is követhetők (a blog jobb felső sarkában található "Tetszik" gombra kattintva).
 
A testápolásról írt múltkori bejegyzésemben a krémekről és dezodorokról írtam, most pedig a samponokkal szeretném folytatni a sort.
A samponokkal kapcsolatban Mercola http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/07/29/do-you-know-whats-in-your-shampoo.aspx ugyanazt tanácsolja, mint amit valamennyi kozmetikum esetében hangsúlyoz: "Ha valamit nem ennénk meg, akkor azt ne kenjük a testünkre." A zöldségekkel, gyümölcsökkel elfogyasztott méreganyagok, permetezőszer maradványok a gyomor emésztőenzimjei, a máj és a vese méregtelenítése segítségével képesek kiürülni a szervezetből. A bőrön át felszívódó rákkeltő anyagok azonban elkerülik a májat és közvetlenül, akadálytalanul jutnak be az érhálózatba. Mivel nem rendelkezünk olyan enzimekkel, amelyek ezeket az anyagokat le tudnák bontani, így azok az évek során felhalmozódnak a szervezetünkben.
Mercola a cikkében felsorolja a samponokban előforduló legveszélyesebb vegyi anyagokat (pl. Sodium Lauryl/Laureth Sulfate, Dioxin, paraben, stb.). Azt tanácsolja, ha valamilyen sampont vásárolunk, olvassuk el figyelmesen, hogy milyen összetevőket tartalmaz. Válasszuk az organikus, USDA minősítésű termékeket. Kerüljük a mesterséges illatanyagokat.
Fenti tanácsokat szem előtt tartva találtam rá az iHerbes vásárlások "Best Selling" listáján egy hajerősítő samponra: http://www.iherb.com/Avalon-Organics-Biotin-B-Complex-Therapy-Thickening-Shampoo-14-fl-oz-414-ml/3477?at=0 és balzsamra: http://www.iherb.com/Avalon-Organics-Biotin-B-Complex-Thickening-Conditioner-14-fl-oz-400-ml/11182?at=0
Mivel nem tartalmazza az átlagos bolti samponokban lévő kémiai anyagok garmadáját, rendkívül kedvező meglepetés volt számomra, hogy hajmosás során elmaradt az ezek belégzése miatti köhögésem. A samponról a Product Reviews-ban mintegy 2000 véleményt lehet elolvasni, melyekben többen is arról számolnak be, hogy csökkent vagy megállt a hajhullásuk. Ezt a tapasztalatot én is meg tudom erősíteni. Kb. 3-4 hét használat után számottevően csökkent a hajmosás során kihullott hajszálaim száma. A természetesnél nagyobb mértékű hajhulláshoz tehát nem csak a helytelen táplálkozás, vitaminhiány tud hozzájárulni. A normál kereskedelemben kapható különféle vegyszerekkel, kémiai anyagokkal teli samponok, balzsamok használatával folyamatosan károsodnak a hajhagymák.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés írásakor az egymás közötti kommunikáció megkönnyítése érdekében a legördülő menüből választhatjátok a "Név/URL-cím"-et is, ilyenkor elég csak egy nicknevet megadni, URL cím nem szükséges.